MODUL-OK Kft. hírcsatorna

MODUL-OK szakmai hírek, információk: feliratkozás
  • HACCP
  • HACCP

.:: MODUL-OK Szolgáltató és Tanácsadó Kft. ::.

Átalakul az élelmiszerlánc- biztonsági hatóság

A közelmúlt botrányai is bizonyítják, hogy egy-egy országban szükség van a hatékonyan működő élelmiszerbiztonsági hatóságra. A közvélemény kutatások szerint a vállalati ellenőrzés mellett a legtöbben az államtól várják, hogy olyan környezetet teremtsen, hogy a piacokon, üzletekben a vásárló biztos lehessen egészséges és jó minőségű élelmiszert talál.
Négyszáz milliárd forintos költségvetéssel működik majd az elkövetkező tíz évben az új élelmiszerlánc-biztonsági felügyeleti rendszer – jelentették be csütörtökön egy budapesti szakmai konferencián. Bognár Lajos a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára elmondta azt is, hogy a költségvetésre a hazai és uniós források a rendelkezésre állnak. A tervek szerint még az első félévben a kormány elé kerülhet a stratégia végleges szövege.

Bővebben...

 

Elismerés az élenjáró élelmiszer-kereskedelmi vállalkozásoknak

A „MODUL-OK” KFT. 2013. február 22.-én tartotta meg az Élelmiszerbiztonsági Évkezdő Konferenciáját a COOP partnercégek élelmiszerbiztonságért felelős vezetői és a kereskedelmi vezetők részére. A Konferencia keretében Dr. Dúl Udó Endre megemlékezett az élelmiszerkereskedelmi HACCP rendszer keletkezésének körülményeiről és az elterjedés főbb állomásairól. Elismerő oklevelet kaptak azok a cégek, akik a COOP Hungary és a „MODUL-OK” KFT. együttműködésében kialakított HACCP rendszert a 15 évvel ezelőtt illetve 10 évvel ezelőtt vezették be kereskedelmi egységeikben és jelenleg is a szervezet partnerei.

Bővebben...

 

Hogyan vásároljunk virslit?

Az éves virslifogyasztás nagy része szilveszterre esik, ilyenkor úgy főzzük, mintha kötelező volna. De mi az a virsli, és miért vásároljuk pánikszerűen, kilószám az év utolsó napjaiban? A pezsgő és a virsli olyannyira elmaradhatatlan kellékei az újév köszöntésének, hogy pezsgőből az éves fogyasztás felét, virsliből a hatodát fogyasztjuk el január 31-én. A pezsgőfogyasztás hagyomány, mivel viszonylag értékes termékről van szó, ha ezt isszuk újévkor, egész évben gazdagság vár ránk. A virsliről ugyanez nem mondható el.

Bővebben...

 

A felületkezelt növények veszélyeire figyelmeztet a NÉBIH

„Téli” gyümölcsfogyasztásunkban és vitaminpótlásunkban jelentős helyet foglalnak el a citrusfélék, mint a narancs, a mandarin, a klementin és a citrom. Utóbbi időben elterjedőben van a pomelo is. A karácsony és a süteményeink szinte elképzelhetetlenek nélkülük.

Kevesen tudják azonban, hogy a távoli termőhelyekről hozzánk kerülő gyümölcsök (dél-Európa, a Közel-Kelet, vagy pl. Kína) a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket a kiszáradást gátló védőréteggel.

Bővebben...

 

2012 legnagyobb élelmiszeripari büntetései

Viszonylag gyakori hiba a lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő és a hiányzó vagy nem előírás szerinti jelölés. Sokszor előfordul az is, hogy a kereskedő nem tudja bemutatni - vagy csak hiányosan - a termék származását igazoló dokumentumokat, ilyenkor az élelmiszer nem biztonságos. Ha pedig a vállalkozó nem tudja bemutatni az élelmiszer előállításához, illetve forgalmazásához szükséges engedélyt vagy regisztrációt, akkor maga a tevékenység minősül illegálisnak. Kiemelten kezeli a Nébih azokat az ügyeket, ahol a szabálytalanság komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, vagy nagy mennyiségű élelmiszert érint a szabálytalanság, de ugyanígy sokat nyom a latban, ha hamisított élelmiszerekkel próbálják megtéveszteni a fogyasztókat, vagy illegális tevékenységet derít fel a hatóság.

Bővebben...

 

Ügyfélkapu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés