MODUL-OK Kft. hírcsatorna

MODUL-OK szakmai hírek, információk: feliratkozás
  • HACCP
  • HACCP

A termőföldtől az asztalig felügyeli az élelmiszerláncot az új hivatal

Új hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzi március közepétől a magyar élelmiszerellátást a termőföldtől az asztalig, azaz a termeléstől kezdve a feldolgozáson, szállításon keresztül egészen az értékesítésig. A szervezet célja, hogy a fogyasztók ellenőrzött, biztonságos élelmiszerhez jussanak.

Amikor az élelmiszerek kontinensnyi távolságból is érkezhetnek, különösen fontos, hogy ellenőrzött, biztonságos élelmiszerek kerüljenek valamennyi család asztalára – fogalmazott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megalakulását bejelentő sajtótájékoztatón. A tárcavezető hangsúlyozta: az élelmiszerbiztonság megőrzése, a lakosság minőségi és ellenőrzött élelmiszerekkel való ellátása kiemelt kormányzati cél, nemzetbiztonsági érdek.

Az Európai Unió és a Nemzeti Vidékstratégia 2020 az élelmiszerlánc egészének vizsgálatát javasolja a legmagasabb szintű élelmiszerbiztonság megvalósítása érdekében. Az új hivatal az élelmiszerellátás teljes útjának vizsgálatával biztosítja az ellenőrzött élelmiszereket.

Az alapanyagok megfelelő minőségének biztosítása érdekében a hivatalban önálló szervezeti egységként működnek a fajtakísérleti állomások. A magyar növényfajtákra, vetőmagokra, azok mind szélesebb körben történő termesztésére a miniszter szerint nagy szükség van, hiszen elismert, kiváló minőséget képviselnek nem csak határon belül, de azon kívül is. Ezt a célt a tárca pályázatokkal és hatósági eszközökkel is támogatja.

A miniszter bejelentette, hogy az Európai Unió jóváhagyta az őshonos gyümölcs tájfajták szaporítását és árusítását lehetővé tévő rendeletet, így a jogszabály hamarosan hatályba lép. A minisztérium feladata, hogy a „száműzetésben tartott”, elfelejtett gyümölcsfajtákat újra divatba hozza, színesítve ezzel a választékot. A faiskolákban alig néhány zöldség- és gyümölcsfajta közül válogathatnak a fogyasztók, pedig több ezret őriznek belőlük a hazai génbankok. Régi őshonos tájfajtáink, mint a Szomolyai fekete cseresznye, a Gönc vidéki sárgabarack, vagy a Szentesi rózsavirágú naspolya nemcsak az íz és a gazdag beltartalom miatt értékesek. Ezek a fajták az évszázadok során tökéletesen alkalmazkodtak a környezetükhöz, ellenállóak, és általában nem igényelnek vegyszeres kezelést sem.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) összevonásával jött létre. Az új szervezet megalakulása egyúttal teljesen újfajta élelmiszerellenőrzési koncepciót is jelent – hangsúlyozta az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár. Kardeván Endre bejelentette: a NÉBIH az élelmiszerláncot érintő valamennyi kockázatot felügyeli, és képes az egységes, hatékony fellépésre. Az ellenőrzési-felügyeleti rendszer veszélyhelyzetben lehetőséget ad az azonnali beavatkozásra. Ennek érdekében létrejött egy új központi ellenőrző csoport is, amelynek munkatársai országos hatáskörrel vizsgálódhatnak majd.

A hivatal megőrzi az MgSzH régi tevékenységi területeit, mint az állattenyésztés, erdészet, borászat, emellett az élelmiszerbiztonsági feladatokkal kiemelten foglalkozik. Az államtitkár beszámolt arról, hogy a másodlagos élelmiszervizsgálat beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azaz a hatóságoknak sikerül a silány termékeket már a raktárakban vagy szállítás közben kiszűrni a forgalomból. A NÉBIH a termőföldtől az asztalig kívánja ellenőrizni az élelmiszerbiztonságot, ezért új eszközöket is bevet a hivatal, melynek elnöke, Oravecz Márton bejelentette: várják a lakossági bejelentéseket is, erre a célra egy zöldszámot indítanak már a jövő héttől. A szervezet elsődleges feladata a megelőzés.

Az új hivatal egységes adatgyűjtési, - nyilvántartási és -elemzési rendszer kialakításával, átfogó élelmiszerlánc-felügyeleti informatikai rendszer kiépítésével, egységes élelmiszerlánc-felügyeleti adatbázis kialakításával és a statisztikai adatszolgáltatás egységesítésével kívánja szolgálni a fogyasztókat, az élelmiszerbiztonságot.
 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája 2012. március 22.

 

Ügyfélkapu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés