MODUL-OK Kft. hírcsatorna

MODUL-OK szakmai hírek, információk: feliratkozás
  • HACCP
  • HACCP

VM- Kétszázmilliós bírság, javuló tapasztalatok a nyári ellenőrzések végeredménye

Kardeván Endre államtitkár a kiemelt nyári, zöldséget és gyümölcsöt ellenőrző, valamint a fesztiválokra kitelepült élelmiszerárusokat vizsgáló akció eredményein kívül a szokásos júliusi–augusztusi ellenőrzés tapasztalatairól is beszámolt.

A Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai, zöldség-gyümölcs minőségellenőrei és növényvédelmi felügyelői  július 4. és augusztus 12. között, a nyári akció keretében a szezonális zöldségek, gyümölcsök forgalmazóit és termelőit  is ellenőrizték, kiemelt figyelmet fordítva a görögdinnye forgalmazásra.

Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért  felelős államtitkár elmondta, hogy a belföldi kereskedők ellenőrzésénél, a friss zöldség és gyümölcs forgalmazásnál kirívó szabálytalansággal nem találkoztak.
A 693 hazai kereskedőnél, valamint 120 kistermelőnél összesen 1.696 tételt ellenőriztek a szakemberek, és 71 alkalommal szabtak ki élelmiszerellenőrzési bírságot, mintegy 1,4 millió Ft értékben. Hét esetben  azért büntették meg a forgalmazókat, összesen 350.000 forintra, mert nem tudták igazolni termékük eredetét.
A  görögdinnye-árusítás ellenőrzésekor 350 forgalmazónál mintegy 520 alkalommal vizsgálódtak az adott időszakban. A hazai dinnyék az esetek döntő többségében megfelelő minőségűek, érettek  és tiszták is  voltak. Az elmúlt évekhez viszonyítva látványosan javult a minőség. A júliusi  csapadékos időjárás ellenére csak két sáros, földes dinnyetételt találtak az ellenőrök. Ugyanakkor az útszélen áruló, úgynevezett őstermelők között olyanokra is bukkantak, akik nem a saját terméküket kínálták. Ezért megbírságolták őket.

Öt esetben  szabtak ki élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot, összesen 250.000 Ft értékben amiatt, hogy a kereskedők nem tudták  a dinnyék  eredetét   igazolni, minőségi hibák miatt pedig 10 alkalommal fizettettek élelmiszer-ellenőrzési bírságot összesen 330.000 forintot.

Az áruk növényvédőszer-maradék tartalmát is megvizsgálta a Megyei Kormányhivatalok illetékes szakemberei – közölte az államtitkár. Huszonegy zöldség- és gyümölcsféléből 119 mintát vettek az ellenőrők, amelyekből  mintegy 250 különböző hatóanyagra és azok bomlástermékeire kiterjedően 26.400 analitikai vizsgálatot végeztek.
Összesen egy uborka és egy őszibarack mintában találtak határérték feletti mennyiségben rovarölő-, illetve gombaölőszer-maradványokat. Az államtitkár arra is rámutatott:  ez nem jelenti azt, hogy ezek egyszeri fogyasztása betegséget okozhatott volna, hiszen a határértéket némileg meghaladó mennyiség csak hosszú távon fejtett volna ki károsító hatást, de ilyen termék nem kerülhet a fogyasztók asztalára.

Július 4. és augusztus 25. között  ellenőrizték akciószerűen a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken, mint a különböző sör-  és halfőző fesztiválokon, várjátékokon, falunapokon, a Sziget Fesztiválon és egyebek mellett a Forma-1-en megjelenő élelmiszer-árusítókat.

Ennek során összesen 1.045 ellenőrzés keretében 828 vendéglátó- ,  élelmiszert forgalmazó egységet vizsgáltak meg a szakemberek - mondta Kardeván Endre. Ezek többsége, 80 százaléka (667) megfelelően,  biztonságos körülmények között üzemelt - folytatta az államtitkár, - 17 százalékuknál  (139 létesítmény) kisebb, azonnal javítható hibákat tártak fel. Az árusok nem egészen 3 százalékánál, - 22  esetben - volt szükség hatósági intézkedésre.

A szerencsére a vizsgálati időszakban a szakemberek  a rendezvényeken kirívó, nagy jelentőségű hiányosságokat nem tapasztaltak. A leggyakrabban a személyi higiénével, az egészségügyi alkalmassággal összefüggő szabálytalanságokat észleltek a hatóság munkatársai. Jó kezdeményezés volt egyes megyékben a hatósági szakemberek és a rendezvényszervezők előzetes együttműködése, mely csökkentette a lehetséges későbbi hibákat.
Kisebb súlyú élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt 59 alkalommal  adott ki figyelmeztetést a hatóság, és 9 esetben szabott ki helyszíni bírságot, összesen 220.000 Ft értékben, 16 alkalommal pedig élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtotta a szabály szegőket összesen 2.188.280 Ft értékben.

Kardeván Endre az éves ellenőrzési tervnek megfelelő monitoring-vizsgálatok eredményét is ismertetve, összesítette a tapasztalatokat. Elmondta, hogy  július 1. és augusztus 31. között összesen 12 ezer 502  ellenőrzést  végeztek, ezek során 100, millió 725  ezer Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot, 97 millió 229 ezer Ft minőségvédelmi bírságot  és mintegy másfél millió Ft helyszíni, illetve  egyéb bírságot szabtak ki. Az államtitkár külön felhívta  a figyelmet arra, hogy  a minőségvédelmi bírság összege azért ilyen magas, mert nagyobb tétel tisztázatlan eredetű bort találtak. Egyebek mellett egy Bikavérnek nevezett és egy Tokaji Furmint néven futó terméket. Előbbi esetben 38 milliós, utóbbiban  25 milliós bírságot szabtak ki,  és ki is vonták a fogalomból az italokat. A borhamisítással kapcsolatos negatív tapasztalatok ellenére összességében megállapítható, hogy az ellenőrzések mérlege élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő, az előző évek javuló tendenciája továbbra is érvényesül.

(Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, 2011.09.08.)

 

Ügyfélkapu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés