MODUL-OK Kft. hírcsatorna

MODUL-OK szakmai hírek, információk: feliratkozás
  • HACCP
  • HACCP

Elkészült az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia

http://nebih.gov.hu/data/cms/159/533/07.30_elbs.jpg

 

Az erős hatóság kialakításához újra kell szervezni a döntéseket megalapozó laboratóriumi rendszert. Erre alapozva széles körű kockázatcsökkentést kell megvalósítani - egyebek mellett ez áll a 2013-2022 közti élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában, amely a kormány honlapján jelent meg.


Az ezredfordulón az egyre gyakoribb élelmiszerbotrányok nyilvánvalóvá tették, hogy a biztonságnak a teljes élelmiszerláncra ki kell terjednie. A fókuszban az élelmiszerek biztonsága, valamint az egészség védelme áll. Ezért a 10 éves magyar stratégia is kiterjed a teljes élelmiszerláncra.

A biztonság mai helyzetét így jellemzi a stratégia: Magyarországon szakértői becslések szerint évente 3 millió ember betegszik meg élelmiszertől, de az érintetteknek csak töredéke fordul orvoshoz.

A nemzetgazdaságra az ilyen jellegű megbetegedések évente akár több száz milliárd forint terhet róhatnak a kezelési költségek, a munkából való kiesés és a táppénz miatt. A megbetegedések jelentős része helyes vásárlási szokásokkal, konyhatechnikával megelőzhető lenne.

A teljes élelmiszerlánc-vertikum látható részének nettó árbevétele 12-13 ezer milliárd forint évente. A szektorban kiugróan magas a be nem vallott bevételek, jövedelmek aránya, például - becslések szerint - csak a hús- és tojáságazatban részaránya eléri a 45-55 százalékot.

A stratégia két tételben 11 programot határoz meg. Az első tétel a tudáscentrum kiépítése, majd működtetése. Ide tartozik például az átlátható kockázatelemzés bevezetése és a laboratóriumi rendszer újjászervezése is.

A második tétel az élelmiszerlánc-kockázatok kezelésével foglalkozik. Ebbe a körbe tartozik a hiteles és erős hatóság megteremtése, valamint a visszaélések elleni sikeres küzdelem is.

A program szerint az egységes információ menedzsment kiépítésével létrejön egy olyan integrált adatbázis, amely - a szakterületek összekapcsolódásából adódóan - az ős- és a kistermelőtől a multicégekig láthatóvá teszi a hálózatot. Ez pedig lehetővé teszi a kockázatelemzést, megerősítve az ágazati stratégiai döntéshozatalt.

Forrás: MTI, 2013. augusztus 1. csütörtök, Kép forrása: www.elbs.hu

 

Ügyfélkapu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés